Trädgård

En snygg häck..!

För ungefär ett år sedan gick den varmaste sommaren vi varit med om mot sitt slut och även om vi tyckte det var synd att man inte kunde grilla så mycket så var det väldigt skönt med värmen.

Hjälp av grävmaskin för att fylla på med bra jord innan plantering
Så fick vi plantorna levererade

Förra året hade vi hunnit med att bygga ett trädäck och så gräs innan sommaren och värmen drog in. Men som tur var väntade vi till hösten med att skaffa häckplantorna.

P-O har länge tyckt att det ser riktigt läckert ut med täta gröna häckar som håller sig gröna och fina året om. En häck som liksom kan rama in och stänga till så det känns privat och ombonad på tomten. Vi hade själva inte bestämt vilken typ av häck vi ville ha när vår granne föreslog thuja smaragd.

En häck av den typen växer sig riktigt tät och fin och man ska kunna klippa den på toppen när man inte vill att den ska växa sig högre. Det passar in på så många av kriterierna som vi haft efter erfarenheter av häckar från tidigare boenden och där vi växt upp.

  • En tät häck som avgränsar och skapar rum ute i naturen.
  • En häck som håller sig grön och fin även under vintern och inte tappar alla löv så att man måste lägga massor av tid på att räfsa ihop löv (för det blir ganska långt när man sätter häck runt en tomt på ca 1400 m2)
  • Häcken ska inte kräva så mycket underhåll
  • Häcken ska inte behöva klippas så mycket

Det var en hel del arbete med att hitta och undersöka olika varianter, fundera kring om vi skulle sätta själva eller ta hjälp av någon. Men även hur vi ska få ihop livet med att både hinna med att ta hand om oss själva, barnen och trädgården som växer fram.

Lösningarna stavas automatisering.

Vi är ibland fel personer att fråga när det gäller om man ska göra saker själva eller anställa någon som ska göra jobbet åt en… och ja, det finns fler anledningar än snålhet. 😏

Men samtidigt har vi full förståelse för att alla inte har möjlighet, kunskaper, vilja eller kanske redan fått nog av vissa upplevelser.

Vi tycker ändå att det är en fantastisk känsla att titta ut över trädgården och kunna säga att vi gjort det själva. Både de saker som blir perfekta och defekta 😂😜. Så om någon ber oss att sätta 150 meter häck en gång till så kommer vi troligtvis att tänka till ett extra varv och verkligen få motivera att göra det jobbet igen.

  • Sen kommer det också till automatiseringen, där vi köpt droppslang. Vilket var en fantastisk uppfinning. Man lägger ut den sicksack mellan plantorna, ca var 3:e planta och så blir hela häcken vattnad utan att vi behöver lägga speciellt mycket tid och energi på det. Vi kopplar in och kör på med vatten ett par gånger i veckan om det inte regnar för fullt.
  • Vad gäller gödsling så har vi läst lite olika kring hur och när det ska göras, så vi har avvaktat i ca 1 år. Det kanske skiljer sig beroende på var man väljer att köpa sina plantor ifrån. Men för vår del är det dags att gödsla nu när hösten kommer.
    Vi har lite olika idéer i området kring vad man behöver göra för att få en häck som mår bra och växer sig fin, så vi får återkomma med resultat framöver.
  • Bilderna är från olika tillfällen vi planterat och pysslat om vår häck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *